Bunatati de Craciun cu faina Baneasa!

Cand se simte in casa mirosul dulce de scortisoara si portocala stiu ca vine Craciunul.Ce altceva ne duce cu gandul la aceste sarbatori minunate ale iernii decat o tava plina cu fursecuri dulci si aromate sau un cozonac pufos,plin cu stafide si cacao?Craciunul asta m-am gandit sa fac cateva tavi cu fursecurile cu scortisoara ale bunicii mele.Pe vremea ei nu prea gaseai multe ingrediente,asa ca o buna gospodina se descurca cum putea 😀 Imi amintesc cu drag ca le facea mereu in preajma sarbatorilor,cu multa atentie si iscusinta.Era o bucatareasa desavarsita chiar daca nu beneficia de toate ustensilele din perioada moderna.Cum suntem noi acum.Aceea era frumusetea vietii,se apreciau lucrurile simple si frumoase.Doamne,cum mirosea toata casa cand incepea sa coaca ea prajituri!De vis!Numai a scortisoara si zahar cu vanilie.Aceste fursecuri sunt simple,dar foarte gustoase.In plus,se fac si repede.Traim in secolul vitezei,asa ca incercam sa facem cat de multe lucruri putem intr-o zi libera.Nu-i asa?

Multi sunt adeptii prajiturilor din comert pentru ca sunt comozi sau asa s-au invatat.Eu una prefer sa fac orice desert in casa unde stiu sigur ce ingrediente folosesc si modul lui de preparare.Multe dulciuri se fac repede,fara bataie mare de cap.Nu toata lumea intelege acest lucru,din pacate.Insa,sa revenim la fursecurile delicioase ale bunicii.Ele pot fi facute si in varianta de post*fara oua* ,dar eu zic ca sunt mai gustoase de dulce.Sunt foarte versatili din punct de vedere al aromelor, ii puteti aromatiza cu scortisoara, anason, cardamon, vanilie, sau orice alta aroma preferati.Sunt rezistenti cateva zile intr-o punga de hartie,perfecti pentru a fi savurati pe indelete langa o cana cu lapte sau o ceasca de cafea.De ce aveti nevoie?

Ingrediente:

100 g zahar pudra

200 g faina Baneasa

2 oua

2 lingurite scortisoara

1 plic zahar vanilat sau extract

un varf cutit sare

100 ml ulei floarea soarelui

Mod de preparare:

Cernem faina, sarea si scortisoara, dupa care amestecam totul cu zaharul ,ouale si zaharul vanilat, in cazul in care nu folositi extract de vanilie.Turnam uleiul si amestecam cu o spatula, apoi ii dam o forma rotunda si il punem in frigider timp de 2 ore, acoperit cu folie alimentara.Incingem cuptorul la 180°C.Se decupeaza cu forme speciale aluatul sau in varianta mai simpla intindem un snur din aluat, si taiem din jumate in jumate, pana il impartim in 16 bucatele egale, carora le dam o forma rotunda. Daca nu vreti precizie, rupeti cu mana aluat cat o nuca, si tot acolo ajungeti.orice varianta se va alege tot bune vor iesi.Asezam bilutele in tava tapetata cu hartie de copt, si dam la cuptor timp de 10 minute, nu mai mult, ca se intaresc. Va rog sa nu uitati peste detaliul acesta. Stiu ca veti fi tentati sa-i mai lasati, insa va asigur ca sunt gata. Va vor invada casa de un parfum delicios de scortisoara!Lasam la racit in tava, apoi pudram cu zahar pudra amestecat cu scortisoara sau pur si simplu numai cu zahar pudra.Toata familia le va aprecia!Pofta buna! 🙂

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2022 .

Un gând despre ”Bunatati de Craciun cu faina Baneasa!

Lasă un comentariu